2009. június 28., vasárnap

DR.JAMES DOBSON A KLIMAXROL

Amint elozo bejegyzesemben irtam,habar nehany ev utan de nagy segitsegemre volt mikor eloszor egy magyarorszagi folyoirat a kezembe kerult s olvastam arrol ami bennem vegbemegy,majd mikor a kereszteny James Dodson konyveben felfedeztem ezt a leirast amit ide irok szamotokra:

Dr.James Dobson a hazaseletrol irt konyveben tobbekkozott foglalkozik ezzel a problemaval is.Egyik paciensse igy nyilatkozik:"Gyermekeink mind kirepultek a feszekbol,sajat labaikon vannak,en meg a ferjem szabadon tolthetjuk idonket,regi vagyaink eletbe leptetve,utazhatunk kedvunkre.De az utobbi idoben tul faradtnak erzem magam ahhoz hogy a haztartassal torodjek,elveszitettem kezdemenyezo kedvem,hogy barmit is tervbe vegyek.Egyes napokon alig birok az agybol kikelni,legszivessebben a parnaba furom fejem,s minden ok nelkul kisirom magam.A ferjem probalt nagyon turelmes leni hozzam,de ma reggel kifakadt-Mindened megvan amit egy no kivanhat miert kell eppen te legy ilyen szomoru?-Gondolja hogy eszemet vesztem?"Jemas Dobson valaszol:"Annak a lehetosege hogy eszet veszitse tul kicsiny,ezek a tunetek inkabb egy uj fiziologiai korszak kezdete eleteben.A hormonalis egyensuly felbomlasa valtja ki ezt ezeket a tuneteket.A statisztika azt mutatja hogy csupan 15 %-a a noknek eli at ezeket a problemakat melyek nagyon sulyosak lehetnek egyes esetekben,mert teljesen imobilizalja oket ezek a kemiai valtozasok melyek szervezetukben vegbemegy.A klimax fiziologiaja kulonfele tunetekben nyilvanul meg melyek ugyancsak kulonbozo fokozatu lehet,erossebben vagy gyengebben nyilvanulva meg. Melyek ezek a tunetek?

1.Mely depresszio mely neha honapokig eltart,anelkul hogy enyhulne

2.Alacsony onertekeles,mely az eletkedv hianyat eredmenyezi

3.On kontrol hianya,mely az erzelmek szabad kifejezeset eredmenyezi(idegesseg,mergesseg)

4.Szomorusag erzete mikor arra semmi ok,meg a boldog pillanatokban is,siras.

5.Nehezseg az eros hangok elviselesere.Meglehetosen megviseli az eros zaj.

6.Ok nelkuli felelem,erzelmi bizonytalansag.

Viszont ha a meg fiatal nok idejeben elovannak keszitve arra ami rajuk var, ezek a hatasok megelozhetok.

2009. június 26., péntek

MI IS EZ A SZORNYETEG?

Nem tudtam mert olyan varatlanul ert mint lattatok a paldabol eppen milyen lelkiallapotban voltam, s csak egyszeruen beallit ez az aldatlan allapot ,mintha szivna eletkedvem.Nehez szomorusag ulte meg lelkiallapotom,valami nehez mely belulrol tamad, s mintha akaratodon kivul eloskodne ott rajtad.Olyan "nincs semmi kedvem" allapotot eredmenyez,s ketsegbeesest hogy mi is lehet ez.Persze hogy eloszor is arra gondoltam hogy valami bun utotte fel a fejet eletemben s kezdtem darabokra szedni min dent hogy valamit felfedezzek.De apro hibak,szokasok,mely ilyesmiken kivul nem talaltam,melybol megtertem, s vartam az eredmenyt.Mikor azt gondoltam kesz ,helyreallt az egyensuly kezdodott minden elolrol.
Ez az egesz persze nem 1-2 nap alatt zajlodott hanem idoben elhuzodott, s en nem tudtam mi tortenik velem ,beszelni sem nagyon mertem rola mivel ki is ertett volna meg,esetleg furcsan neztek volna.
Hat ezt valahogy ugy ertsetek,hogy lassan lassan mintha elfogyott volna eletkedvem,volt olyan hogy megebredtem reggel s egyszeruen undort ereztem meg arra is hogy a seprut kezembe vegyem .
Ugye hogy ezek a tunetek depresszio jelei,dehat mi tortenik akkor ha nincs erre semmi okod ,mi valtja ki.De mi tortenik akkor ha nem is tudod mi tortenik veled,s ahogy telnek a napok,hetek,honapok s meg kell vivnod a mindennapi harcot,egyszeruen panikba esel ami benned novekszik s meginkabb sulyosbitja a helyzeted.
Nyugodtan elmondhatom ha nem az Urban biztam volna s nem vele beszeltem volna meg nap mint nap allapotomat elvesztem volna nehezsegemben.Mert emberi segitseg.........akkor jott nemileg mikor errol leirasra akadtam.De ezt majd folytatom.

2009. június 25., csütörtök

MIKOR KEZDODTEK

A korral jaro tunetek? Bizony mar lejart a megigert tiz ev.Vagyis olyan 45 ev korul.A szakertok ezt premenopauzanak nevezik.En inkabb a sunyi szornyeteg nevet adnam neki mert olyan suttyomban jon,hivatlanul.Feluti a fejet.Szaglaszik ,nezelodik,erezteti jelenletet,persze panikot idezve az alanyban.Hat az alany most en lennek.
Boldog ujdonsult kereszteny voltam .Urammal szemelyes ,mondhatom szoros kapcsolatban,olyannyira hogy semmi problemamat nem oldottam meg egyedul hanem mindent azonnal az Ur ele vittem s O volt az Ki Igeje altal azonnal szabaditott kellemetlen helyzetekbol.Nem vettem semmi olyan dontest amirol nem voltam meggyozodve hogy az Ur akarata.Nehogy valaki felreertsen s azt gondolja hogy egy olyan passziv allapotban voltam hogy csak vartam olembe pottyanjon minden.Nem ,ugy kepzeljetek,mint egy gyerek aki jatszani kerezkedik szulojetol de nem megy amig a szulo bele nem egyezik.De jatszani o jatszik.Szoval valahogy igy.Meg adok egy peldat erre,elo peldat amit megeltem hogy kepet alkossatok arrol milyen helyzetben voltam.
Annak idejen meg Kolozsvarra jartam a gyulekezetbe(gyulekezet ahol bemeritkeztem)
Legalabb ketszer egy honapban felmentem.Egy alkalommal ujbol elhataroztam hogy elmegyek, egy vasarnap, de nem egyedul ketted magammal.Amint vettem az elhatarozast mintha nem lettem volna meggyozodve hogy az Ur akarata hogy ez alkalommal menjek.Ketsegeim voltak.De ennek ellenere elmentem.Mar az indulastol minden fonakul ment egesz odaig hogy hazajovetelkor lekestuk a vonatot, s ezaltal ejjel 12 meg Tovisen voltunk s legalabb 3 orat kellett varnunk az osszekottetesre.Annyira hozza voltam szokva hogy az Ur amikor akarataban jarok minden lepesem egyengeti hogy teljesen felborult bennem az egyensuly ,mikent tortenhetett hogy ebbe a lehetetlen helyzetbe kerultem.S imadkoztam s kertem az Urat vigyen ki ebbol a nehezsegbol,s ekkor vilagossag gyuladt bennem,nem kellett volna utra kellnem.Bocsanatot kertem az Urtol megbantam engedetlensegem, s orommel mentem ki az allomas hata moge ahol egy kocsi eppen Gyulafehervarra indult,s olyan kedves volt az illeto hogy minket is felvett s egy felora alatt hazaertunk.
Hat ezt akartam erzekeltetni,milyen aldott szemelyes kapcsolatom volt az Urral, s eppen ezert varatlanul ert hogy olyan allapotba jussak mintha nehez vad nehezedne ram.

Mara ennyit.Folytatom az erzelmi vilagom leirasaval.

2009. június 22., hétfő

HOZZAFUZNEM

Ehhez a leirashoz ,hogy ez az altalanos leirasa ennek a kornak ,viszont az "alany "aki mindezt megeli,egy mindennapi harcot jelent,lehet minden pillanat harcat.Errol probalok helyzetkepet alkotni.

SZAKEMBER LEIRASA

A netrol masoltam be a szakember leirasat ennek a kornak

menopauza kifejezést először 1872-ben használták. Ebben az időben a medicina a változás korát egészségügyi krízisnek tekintette, amely számos betegség kialakulásának lehetőségét foglalja magában. Kevesek érték meg az átlagéletkor jóval alacsonyabb szintje miatt. A XX. század közepén a menopauzát már nem betegségek okozójának, hanem magát is betegségnek tartották. Ma már elfogadott, hogy ez a sajátos állapot egy természetes folyamat a nők életében.

Mérföldkő?Sok nem nyugati kultúrában a menopauza egy olyan mérföldkő, mely társadalmi rang-növekedéssel jár. Indiában például azok a nők, akik már túljutottak a menopauza időszakán jogosultak enni, inni, beszélgetni a férfiakkal. Etiópiában beléphetnek addig tiltott szent területekre, vagy szerepet vállalhatnak vallási szertartásokon.A természetes menopauza a petefészkek működésének fokozatos leállásával, a női ciklus szabálytalanná válásával járó folyamat, amelynek során a hormonértékek széles határok közt ingadoznak, majd az ösztrogénhormon termelődése le is áll. Az ösztrogén hiánya kihat az egész szervezetre: a bőrre, a hajra, a kedélyállapotra, az általános közérzetre, a libidóra, a szexuális életre, a csontokra, stb. Van, aki könnyen, panaszmentesen éli át ezt az időszakot, de vannak, akik orvosi segítségre szorulnak, és igénybe veszik a menopauzális hormonterápiát, vagy a gyógynövények erejében bíznak, illetve egyéb alternatív kezeléseket részesítenek előnyben. A menopauza általában a negyvenes években kezdődik és az ötvenes évek végéig megy végbe. A nyugati világban a menopauzális átlagéletkor 51,4 év: erre az időre a nők 50 százaléka eljut ide. 55 éves korukra a nők 90 százalékát eléri a menopauza. A negyven év alatti menopauzát korai-, a hatvan év felettit késői menopauzának hívják.

Nagymamáink elcsodálkoznánakA régebbi generációk nőtagjai nagyon keveset tudtak erről az időszakról, csak szenvedő alanyai voltak a testükben lezajló élettani folyamatoknak. Talán ennek köszönhetően nem is beszéltek róla. A régi családi fotókon koruknál idősebbnek látszó, hajlott hátú nagymamáink, dédanyáink elcsodálkoznának a velük megegyező korú mai nőkön, akik ha úgy akarják, akár a lányuknak is kinézhetnének. Az őket követő nemzedék felfedezése az is, hogy a hajlott hátat, a töpörödött nénike külsőt nemcsak idős koruknak, hanem csontritkulásuknak "köszönhették".A mai nők megtehetik, hogy önmaguk és az orvostudomány segítségével megőrizzék magukat családjuknak, szeretteiknek: szépnek, fiatalnak, vagy szép idősödőnek, a lényeg a belső harmónia, az egészséges életmód és gondolkodás, ami úgyis kisugárzik és meglátszik majd azokon a fotókon, amelyeket unokáik nézegetnek majd.Eddig az idezet.
Innen vettem:http://www.hazipatika.com/topics/menopausa/articles/Valtozo_kor_valtozo_testsuly?aid=20060904104028

2009. június 21., vasárnap

KLUBTAGOK ES NEMCSAK-FIGYELEM

Elhataroztam hogy folytatom a korombol szarmazo elettapasztalatom megirasat,azok batoritasara kiknek eppen erre szukseguk van,de ujbol hangsulyozom hogy nem szakerto irasa hanem szemelyes megtapasztalasom,megeleseim ,harcaim,ketelyeim,nem szabalytkelto kivanok lenni csupan vigasztalo ,batorito ,egyetlen gyogyirom az Urnak Igelye,s tamasza.Ezt kivanom megosztani,s nem rendszeres leirassal hanem csupan amint az ihlet adja visszaemlekezesem.Hogy nemileg tul vagyok ezen az Urnak koszonhetem, s meghozza megujulva s felfrissulve(nem testileg, mert az sajna nem lesz mar sem 20 sem 30 eves) de erzelmi vilagom rendezodott,s igy nem akadalyozza szellemi s testi eromletet.Vannak meg most is nemi zavaro megnyilvanulasa de mar megtanultam alkalmazkodni s meg dolgozom rajta.Mindezekrol remelem ertheto, vilagos leirast fogok tudni irni azok javara akik ezt igenylik.
Kerem Uramat hogy segitsegemre legyen ebben.Ez csak bevezeto.
Folytatas kovetkezik.

2009. június 16., kedd

50-ESEK S NEMCSAK

Jo neheny eve az Ur ezzel az igejevel hivott szolgalatra:

A ki megvígasztal minket minden nyomorúságunkban, hogy mi is megvígasztalhassunk bármely nyomorúságba esteket azzal a vígasztalással, a mellyel Isten vígasztal minket. 2Kor.1:4

S azota eg a szivem hogy segitsegere lehessek azoknak akik ezt igenylik
Nem mindenki igenyli.Az ok :
1.Nem mindenki ismeri el hogy segitsegre van szuksege
2.Nem mindenki tudja hogy segitsegre van szuksege.
3.Nem mindenki mer szembenezni problemaival

Sokaig hordozzuk battyunkat anelkul hogy mernenk belenezni,vagy valakinek megmutatni ,vagy eppen nem is tudjuk hogy hordozzuk.

Most eppen mi inditotta el bennem ezt a gondolatmenetet?
Hat az hogy van az eletemben valami ami zavarolag hat ,s gondoltam megosztom masokkal is lehet valakinek eppen erre lenne szuksege hogy batorodjek.
Azt hiszem itt mar emlitettem hogy ezzel a kerek 50 evvel eleg sok problema utotte fel fejet szereny eletemben.
Most csak egyrol beszelek ami meg jelen van,mert egyesektol nemileg megszabadultam,de ezt probalom szeliditeni vagy ha nem megy hat utanaigazodni.Azt is mar emlitettem hogy sok esetben nem akkora a problema mint belole adodo lelkiismeret furdalas,onvad.Azt hiszem nagymertekben ezt kellett legyoznom.
Nem mintha nem lenne a klimaxrol eleg felvilagosito orvosi tanacs,nagylelkuen felsoroljak a tuneteket,s nemileg kiutat is adnak hozza,s be kell vallanom hogy amikor veletlenul raakadtam ezelott ugy 9 evvel felujjongtam.Ez van nincs velem egyeb baj csak eppen kozeleg az a kritikus eletkor amivel semmi baj csak eppen oriasi harcot eredmenyez es ketsegbeesesbe sodorhat.
Akkoriban meg jartam endokrinologushoz.Azzal vigasztalt hogy ez az egesz eltarthat ugy 10 even felul.Hat ez beigazolodott viszont a harcot egyedul vivtam.Emberileg szolva mert
Ha nem a te törvényed lett volna az én gyönyörűségem, akkor elvesztem volna az én nyomorúságomban Zsolt.119:92
Az Ur tamogatott,vigasztalt fogta kezem.
S ezert erzem szukseget megosztani veletek ha netan valaki raszorulna.Szoval aki benne van vagy atment rajta tudja mirol beszelek,aki nem kivanom hogy az Ur megorizze es beleeesen abba a kategoriaba melynek nincsenek ilyen problemai.
En annak idejen fordultam kerdesekkel a velem egykoruakkal s nem talaltam visszhangra mert mindet elkerulte ez a problema.Hat eleg nehez ilyenkor egyedul lenni mert aki nem erti furcsan nez rad.
Hat erre valo ez a klub hogy itt megertsuk egymas nehezsegeit.
Na jo kerulot tettem.Pedig arrol szerettem volna beszelni milyen utohatasa van meg nalam a klimax problemainak.
Attol kifogoan hogy ejszaka nagyon ritkan van reszem jo minosegu alvasban ,eleg faradtan ebredek reggel,ezt a ganodermaval egyensulyozom.Es akkor helyreall az egyensuly ugy korulbelul a deli orakig,akkor pedig egy olyan mely almossag jon ram hogy szinte kisgyermekkent nyugoskodnek.Ilyenkor nehany percre el kell szunditanom.Oraig csak akkor ha jon az eso.Most mondhatjatok hol itt a baj hisz ez a rendes deli pihenes.Ugy van de utana legalabb 3-4 ora kiesik a napi programombol mivel nem vagyok kepes minosegi munkat vegezni s koncentralni barmilyen munkara.
Ha teszem is csak kenyszerbol.Szoval ez zavar.S ekkor a nagyon fontos munkat vegzem el,s a tobbi halmozodik s elegge zavarolag hat mivel egy olyan diszkomfortot eredmenyez.Ezt meg reszletezhetnem de egyelore ennyit.
Es meg azert is halat adok az Urnak hogy ferjem megertett s mellettem allt s elnezte "szeszelyes"pillanataimat.

2009. június 14., vasárnap

ZAVARO MAGATARTAS

Eleg gyakran megtortenik velem hogy akkor amikor valaki valamilyen tortenetet,betegseg tunetet,vagy egyeb hasonlo szemelyes elmenyt mesel el azonnal en is kesz vagyok a hasonlo elmenyek feltuntetesevel.S ugyancsak eleg gyakran szol egy kis harang bennem,hat nem kellett volna.Lehet az Illetonek eppen az kellett volna hogy valaki meghallgassa ne pedig o hallgasson mast.Szinte minden alkalommal megfogadom hogy figyelmesebb leszek s csak akkor szolok kozbe mikor arra szukseg van.Nemileg a betegsegi tunetekkel sikerult magam fegyelmezni ,s jo hallgatova valni de meg van javitani valom.
Nem szeretnek most annyira drasztikus lenni hogy azt mondjam kesz nem lehet semmikepp egy szep dialogot kialakitani s hagyni hogy follyon a monolog.Nem.De tenyleg vannak alkalmak amikor jobb hallgatni.Ezen dolgozok.S meggyozodesem hogy az Ur megsegit ha igazan akarom.

2009. június 13., szombat

TOKELETLEN SZOLGALOLANYOK

Amint mar irtam tul is ,mikor lattam hogy ad-hoc alakult egy 6 szemelyes,enmagammal 7,klub,otletet szult bennem hogy igazan klubbot alakitsak ahova az Ur Jezus Urunk es Megvaltonk "tokeletlen " szolgalolanyai tartoznak.
Ennek a celja nem az hogy erennye nyilvanitsuk tokeletlensegunket hanem hogy ide letegyuk mindazt mely termeszeti adottsagunknal fogva zavarolag hat eletunkre s ennel fogva akadalyozhat abban hogy tokeletesen szolgaljuk Urunkat.
Hangsulyozom,hogy termeszeti tehetsegrol van szo ,nem a Szent Szellem ajandekarol sem a gyumolcseirol,hanem olyan tehetetlensegrol mely nem tolunk fugg mert ezzel a vonassal szulettunk.De nem hagyhatjuk hogy akadaly legyen szolgalatunkban.Itt lehet errol beszelni,egymast batoritani ,egymasert imadkozni,tapasztalasokat megosztani,hordozni terheinket,s legfokebb dicserni Urunkat azokert az adottsagokert melyeket legtokeletessebben szeretteink szolgalataba tehetjuk.Ennyi lenne bevezetonek.Lehet javitast hozni,tanaccsal jonni.
A blog nyilvanos s nyitott mindazok szamara kik itthon erzik magukat itt.