2009. december 20., vasárnap

BOCSASSATOK MEG EGYMASNAK


Milyen sok mulik azon hogy mikeppen tudunk bocsatani.Eletunk folyaman sok sertes,tamadas,igazsagtalansag er,benunket.Mikent eljuk tul ezt nagyban fugg attol mikent bocsatunk meg.

Sokan vannak kik megkeseritik eletuket mert tudnak bocsatani ,s azzal toltik napjaikat hogy ragodnak ezen,pedig Jakob fekhivja figyelmunket:

"mert micsoda a ti életetek? Bizony pára az, a mely rövid ideig látszik, azután pedig eltűnik. "


Isten sokat bocsatott meg nekunk ezert a hivo is koteles megbocsatani kik ellene vetkeznek.


Legyetek pedig egymáshoz jóságosak, irgalmasok, megengedvén egymásnak, miképen az Isten is a Krisztusban megengedett néktek.Efezus 4:32


Elszenvedvén egymást és megbocsátván kölcsönösen egymásnak, ha valakinek valaki ellen panasza volna; miképen a Krisztus is megbocsátott néktek, akképen ti is;Kol.3:13


A bibliai szotarakban ezt irja a megbocsatasrol :elfeledni,nem venni szamba,figyelmen kivul hagyni.

A mindennapi eletben megbocsatani annyit jelent:visszavonni a vadat a masik ellen.

Vagyis ha megsertett valaki ,vagy elvett valamit tolem,megbocsatok s akkor a vadnak nincs mar semmi ertelme,nem vadolom tobbe.

Ezt tette Isten is velunk.Mi most is ugyanazok vagyunk mint azelott de Isten megbocsatott s dragak vagyunk Neki,szeret minket.

Le kell mondanunk az elvarasainkrol.Ilyen elvarasok mint:"elobb kerj bocsanatot",add vissza amit elvettel" "ha majd megvaltozol" nem lehetnek feltetelek a megbocsatasban.

A megbocsatas nem egyenlo az engedekenyseggel.A megbocsatas nem jelent nemtorodomseget.

A megbocsatas azt jelenti hogy elszenvedjuk a kart ami rajtunk tortent a masik kedveert,ez mint egy balzsam aradva a masik felre.

A legnagyobb szakerto a megbocsatasban az Ur Jezus Krisztus,odahagyvan az eget eljott hozzank hogy megbocsasson nekunk.

. Ekkor hozzámenvén Péter, monda: Uram, hányszor lehet az én atyámfiának ellenem vétkezni, és néki megbocsátanom? még hétszer is? 22. Monda néki Jézus: Nem mondom néked, hogy még hétszer is, hanem még hetvenhétszer is Mate 18:21-22

Hogy megjobban megertsuk ezt olvassuk el tovabb is az igeket.Mert ha ez nem igy van akkor:

. És megharagudván az ő ura, átadta őt a hóhérok kezébe, mígnem megfizeti mind, a mivel tartozik. 35. Ekképen cselekszik az én mennyei Atyám is veletek, ha szivetekből meg nem bocsátjátok, kiki az ő atyjafiának, az ő vétkeiket.

Kinek Isten megbocsatott,neki is meg kell bocsatania.Gyakran elfelejtjuk ezt es apro dolgokban biraskodunk.Mint ahogy Salamon mondja:Fogjátok meg nékünk a rókákat, a rókafiakat, a kik a szőlőket elpusztítják; mert a mi szőlőink virágban vannak.

A megbocsatas szuksegessegenek 5 pontja:


1.Eloszor is ez a szuksegesseg abbol ered hogy megszakadt az Istennel valo kapcsolat.

A tekozlo fiu legnagyobb bune nem az volt hogy elherdalta vagyonat mit apja kiadott neki ,hanem mert elszakadt a szuloi haztol.Ugy mint ot az apa a szuloi haznal kitart karokkal vart ,var minket is a mennyei Atya.

2.A megbocsatasnak nagy ara van.Minden esetben mikor megbocsatunk le kell mondanunk valamirol.Ez tortent Jozseffel is mikor testevereinek megbocsatott elfeledve mindazta rosszat mit erettuk elszenvedett.

Ugyanigy Urunk a kereszten fizette meg az arat megbocsatasanak.Itt engedte el tartozasunkat.

3.Ahhoz hogy bocsanatot nyerjunk nekunk is megkell bocsatanunk az ellenunk vetkezoknek.

Mert ha megbocsátjátok az embereknek az ő vétkeiket, megbocsát néktek is a ti mennyei Atyátok. 15. Ha pedig meg nem bocsátjátok az embereknek az ő vétkeiket, a ti mennyei Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket Mate 6:14-15.

4.A megbocsatas helyreallitja a kapcsolatokat.A biblia is sok peldat ad erre, de ugyanugy mindannyiunk tapasztaltuk eletunkben mit jelent ez.Milyen keseru mindennek az ize,addig mig el nem engedjuk masok ellenunk valo tartozasat.S mennyi bekesseg, orom rejlik a megbocsatasban a helyreallitott kapcsolatokban.

5.Legyunk kesz mindig a megbocsatasra,meg mielott a masik vetett volna ellenunk.

Könyörge azért az Úrhoz, és mondá: Kérlek, Uram! Avagy nem ez vala-é az én mondásom, mikor még az én hazámban valék? azért siettem, hogy Tarsisba futnék, mert tudtam, hogy te irgalmas és kegyelmes Isten vagy, nagy türelmű és nagy irgalmasságú és a gonosz miatt is bánkódó.Jonas 4:2


Ne feledjuk egy pillanatra sem:A ki megszabadított minket a sötétség hatalmából, és általvitt az Ő szerelmes Fiának országába; 14. Kiben van a mi váltságunk az Ő vére által, bűneinknek bocsánata Kolosze 1:13-14

Isten az:A ki megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet. Zsolt.103:3




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése