2009. december 4., péntek

LEGYETEK JOK EGYMASHOZ

Legyetek pedig egymáshoz jóságosak, irgalmasok..Efezus 4:32a.
Ahhoz hogy jobban megertsuk mit is jelent jo lenni egymashoz olvassuk el Lukacs 10:30-36
A Biblia nem ad helyet a valasztasnak.Legy jo! Ez egy parancs!
Eletunk minden teruleten meg kell tanulnunk jonak lenni:otthon,a munkahelyen,a gyulekezetben.Kulonfelesegunk nem felmentes arra hogy ne legyunk josagosak,irgalmasok.
Sem az hogy a csaladban ugyis jol ismernek mar , s igy megengedhetjuk magunknak hogy barmikeppen viselkedjunk mert hat ugyis elfogadnak,lehetunk keseru lelkuek,szeszelyesek,ironikusak.Egy ilyen magatartas a ketszinuseghez vezet,mas arcot veve fel otthon s masat a gyulekezetben,tarsadalomban.
A jo ember jo mindenhol, mindenkivel.Akinek viszont ez nem sikerul otthon az nem jo ember!Erre nagyon jo pelda az alanti:
Egy anya annyira megszokta hogy otthon allandoan morcos es veszekedos volt,viszont azonnal ahogy valahova latogatoba mentek megvaltozott.Ugyanaz az anya szivelyes, kedves,baratsagossa valtozott.Addig amig a kisfiat halotta ekkep imadkozni:"Istenem add hogy anyukam velunk is olyan kedves legyen mint mas emberekkel" Eloszor komikusnak tunt de amikor elmeselte ferjenek is, annak a valasza is ez volt:Bizony en is arra gondoltam jobb lenne nekunk mindig latogatoban lenni".
Ekkor ebredt ra az anya a valosagra s attol kezdve megvaltozott magatartasa.(Itt zarojelben megjegyzem , hogy magam is harcoltam ezert a magatartasert mikor rajottem hogy ket arcom van.)
Mit is jelent jonak lenni?

a.masok hasznara lenni
b.embertarsaink rendelkezesere alljunk barmikor
c.nagylelkunek lennid.reszt valalni masok szenvedesebene.
d.felkarolni a gyengebbeket
Az Ur Jezus peldank ebben:És ő megsebesíttetett bűneinkért, megrontatott a mi vétkeinkért, békességünknek büntetése rajta van, és az ő sebeivel gyógyulánk meg. 6. Mindnyájan, mint juhok eltévelyedtünk, kiki az ő útára tértünk; de az Úr mindnyájunk vétkét ő reá veté.Ezsaias 53:4-5
A josagossag az a szeretet ,mely az apro sokszor jelentektelennek tuno dolgokban nyilvanul meg.

Mert régenten mi is esztelenek, engedetlenek, tévelygők, különböző kívánságoknak és gyönyöröknek szolgái, gonoszságban és irígységben élők, gyűlölségesek, egymást gyűlölők valánk. 4. De mikor a mi megtartó Istenünknek jóvolta és az emberekhez való szeretete megjelent, 5. Nem az igazságnak cselekedeteiből, a melyeket mi cselekedtünk, hanem az ő irgalmasságából tartott meg minket az újjászületésnek fürdője és a Szent Lélek megújítása által, 6. Melyet kitöltött reánk bőséggel a mi megtartó Jézus Krisztusunk általTit.3:3-6

És együtt feltámasztott és együtt ültetett a mennyekben, Krisztus Jézusban: 7. Hogy megmutassa a következendő időkben az Ő kegyelmének felséges gazdagságát hozzánk való jóságából a Krisztus Jézusban.Efezus 2:6-7

Az Ur Jezus megmutatta irantunk valo josagat abban hogy idejott kozenk s itt elt, s kereszthalalt halt erettunk,s feltamadt a mi megszentelesunkre.
Nincs a josagossagnak felsobrendubb,megraszkodtatobb szemleltetese mint a Golgotai Kereszt.
Ott Fold es Eg fole emelve keresztre feszitve ket rablo kozott.

A Josag a Szent Lelek gyumolcse
De a Léleknek gyümölcse: szeretet

4 megjegyzés:

  1. Köszönöm, Iri, ez most kellett nekem. Egyfajta önvizsgálatra is késztet.

    VálaszTörlés
  2. orvendek.mindannyiunknak kell ,nem?

    VálaszTörlés
  3. köszönöm Iri!Csodálom benned azt hogy olyan hüségesen irsz!Szivesen olvaslak!(csak nem mindig irok komentet)Légy áldott!

    VálaszTörlés